Sign in to follow this  
Guest Sawyer Raskaat

Samankaltaisuuksia eri artistien tuotannossa

80 posts in this topic

Guest Sawyer Raskaat

Kuin kaksi marjaa-topicin rinnalle. Tänne saapi sitten luetella musiikillisia, ja miksei lyriikallisiakin (ei harmainta aavistusta kirjoitinko tuon sanan oikein), samankaltaisuuksia eri bändien tuotoksissa.

 

Tässäpä näitä näin aluksi:

 

Stone - Get Stoned (julkaistu 1988) = Metallica - Enter Sandman (julkaistu 1991). Hyvin samankuuloiset.

 

Maj Karma - Hullu Huutaja (julkaistu 1998) = Kotiteollisuus - Tuonen joutsen (julkaistu 2003). Selvästi samanlainen melodia kohdassa 2:15.

 

Black Sabbath - Black Sabbath (julkaistu 1970) = Maj Karma - Hyvä Hiljaisuus (julkaistu 1996) (Alku tehty tarkoituksella jokseenkin samankaltaiseksi. Kiinnostavia kappaleita kumpikin.)

 

Sekä Kauko Röyhkän Tyttöjen Ystävä ja Maj Karman Pasi sanoo:

 

Tyttöjen ystävä: Nuo viisaat siskokset, ne nukkuu sylikkäin,

kun herään niiden nurkkasohvasta.

Venytellään sängyssä

ja syödään hedelmää,

sitten haen aamulehden.

 

=

 

Pasi sanoo: Sano Kauko, missä on ne viisaat siskokset,

jotka nukkuu sylikkäin?

Mä tahdon nähdä ne

 

Edit: Olin unohtaa tärkeimmän ja ehdottomasti myös törkeimmän (edellisethän olivat vain vahinkoa tai reipasta intertekstuaalisuutta), nimittäin Pink Floydin Echoesista Nightwishinkin coveroimaan Phantom of the Operaan pöllityn melodian. Roger Watersin sanoin, Andrew ***** Lloyd Webber!

Edited by Sawyer Raskaat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kuunnelkaapas tarkkaan NW:n "Fantasmicin" (aika 6.18 - 6.30) ja "Astral Romance 2001":n (aika 02.34 - 02.40) kitaroita, ne kuulostavat hyvin samankaltaisilta. Mutta eikös "Astral Romancen uusintaversio ollut vähän keksimällä keksitty", kuten Tuomas asian ilmaisi kirjassa. Liekö sitten ideat tosiaan loppuneet kesken?

Edited by Arcticus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kerran kun soittimessani soi Rammsteinin Mutter, niin enoni hoksasi että tuohan on tehty Metallican Unforgivenin pohjalle. Ei siis koko biisi, mutta jopa minä hoksasin yhtäläisyydet kun aloin kuunnella :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Orion
Stone - Get Stoned (julkaistu 1988) = Metallica - Enter Sandman (julkaistu 1991). Hyvin samankuuloiset.

Ai mä en olekkaan ainoa joka tuon on huomannut. 8)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sawyer Raskaat

Lisää tulossa:

 

Rainbow'n A Light In The Black = Hanoi Rocksin Tragedy. Sama melodia.

 

Toolin Sober (julkaistu 1993), kohta 0:40 - 0:47 = Maj Karman Vikaa odotellessa (julkaistu 1996), kohta 4:20 - 4:27.

 

Nirvana - Milk it, kertosäkeen riffi = Maj Karma - Luovuttanut Enkeli, alun riffi. Vahinko kuulemma.

 

Black Sabbath - Paranoid = Maj Karma - Paskan ote. Paranoidin perusriffi soitetaan Paskan otteen studioversiossa kohdassa 01:28 - 01:31.

 

Velvet Underground - Pale Blue Eyes:

 

Sometimes I feel so happy,

Sometimes I feel so sad

 

Maj Karma - Buster Keaton:

 

Välillä onnellinen olen

Välillä murheellinen

 

Maj Karman Lady Day on Kuollut-kappaleen "nothing to be done"-lausahdus on Samuel Beckettin Waiting for Godot (Huomenna hän tulee)-näytelmän avauslause.

 

Toolin Lost Keys (Blame Hofmann):n tunnelma on muuten SUORAAN (anteeksi CAPSIT) Pink Floydilta. Vaikka albumikokonaisuudella hyvä kipale onkin.

 

Siinä vaiheessa voikin sitten jo puhua plagioinnista kun kuuntelee Floydin Great Gig In the Skyn ja Dream Theaterin Through Her Eyesin alun (löytyy Scenes from a Memory-lätyltä). :cry:

 

"You're so self satisfied I don't need you" - Queen: I Want to Break Free

 

"You are so self satisfied always ready for the ride" - Sonata Arctica: Last Drop Falls

 

Eiköhän se voi olla ihan vahinko, jos puolet lauseesta on samaa. En minä ainakaan pysty kuvittelemaan, että 'you're so self satisfied'-lausahdus on aina yksinomaan viittaus Queeniin.

 

Edit: Vaikkei topikin aiheeseen liitykään, niin mainittakoon vielä, että Maj Karman 'Don Säilän Hyväksyntä'-kappaleen nimi tulee jostain bändin jäsenten kaverista, eikä siis ole noin vain hatusta vedetty. Biisistä tehtiin uusi versio, Sodankylä. Outoa tässä se, että 'Sodankylä'-nimelläkin on oma tarinansa, mutta kaikki sen kirjaimet a:ta lukuunottamatta löytyvät 'Don Säilän hyväksynnästä'. :P

Edited by Sawyer Raskaat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Orion
Edit: Lisäksi Queenilla ja Tarotilla on melkein saman nimen omaavat biisit - ensinmainitulla "Now I'm Here" ja jälkimmäisellä pelkkä "I'm Here."

Mun mielestä tuo ei mitenkään liity tähän topikkiin, ottaen huomioon että myös täysin saman nimisiä biisejä on olemassa. Heti hatusta pystyn vetämään esimerkin: Ozzy Osbournella. Kissillä ja Vince Neilillä on biisi nimeltä Forever. Tuossakaan ei ole mielestäni mitään epäilyttävää, jos ei ole kyse erittäin tunnetusta biisistä, kuten Stairway To Heaven, Smoke On The Water, Bohemian Rhapsody, Smells Like A Teen Spirit ym...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sawyer Raskaat

Hömm... Myös Lordin Devil Is A Loserin alkuriffi kuulostaa Get Stonedilta/Enter Sandmanilta. Varsinaisista musiikillisista lainauksista tuskin kyse Lordin kanssa, vaan yksinkertaisesti kliseisistä riffeistä ja mielikuvituksettomuudesta. Verratkaapas huviksenne Maija Vilkkumaan Kristiina-kipaleen alusta asti soivaa riffiä ja Hard Rock Hallelujahin 0:31-kohdassa alkavaa riffiä. Kaikista pahinta tässä on se, että nämä artistit eivät varmastikaan ole toisiaan tietoisesti lainanneet, vaan ainoastaan tehneet kliseisen kasaririffin, joka on oikeasti sävelletty jo muinoin jonkun G. Simmonsin tai A. Cooperin toimesta, ja jota ovat jo monet yhtyeet miljardi kertaa toistaneet. (Totuuden nimessä mainittakoon, että Vilkkumaan biisi on kuitenkin Hallelujahia miljoona kertaa vetävämpi ja tuoreempi, sekä sanoitusten takia myös sisällöllisempi. Esimerkkinä kuitenkin minusta hyvä.)

 

Ja ah, miten It Snows In Hellin viimeiset kertosäkeet kuulostavat Alice Cooperilta.

 

Orion, Nirvanan piisi muuten on Smells Like Teen Spirit, ei Smells Like A Teen Spirit.

Offiksi meni tämäkin postaus.

 

---

 

Edit:

 

Tarotin Crawlspacen

 

Take a look at the sorry state of this place, what is it coming to

Dut don't dare look down on me, I've got it in for you

 

-kohdan laulumelodia

 

on yhtä kuin

 

Metallican Master of Puppetsin

 

Master of Puppets I'm pulling your strings

Twisting your mind and smashing your dreams

Blinded by me, you can't see a thing

Just call my name, 'cause I'll hear you scream

 

-kohdan laulumelodia.

 

 

Melko kaukaa haettua, tiedän. :huh:

Edited by Sawyer Raskaat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stratovariuksen Against The Windin ja Sex Machinegunsin Densetsu No Catchballin alkuriffit on aika pirun samanlaiset.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sir Juzzi

Harvoin kukaan bändi kehtaa ripata ihan rehellisesti itseään niinkuin Stratovarius biisissä I Walk to My Own Song, jonka kertosäkeen ensimmäinen laulumelodia on prikulleen sama kuin Hunting High and Lown vastaava melodia. Rytmityksessä on pieni ero.

 

Dream Theaterin The Mirrorissa sekä Symphony X: The Death of a Balancessa on yhteinen riffi ja tahtilajinvaihdos samassa riffissä samalla tavoin. Mielenkiintoiseksi tuon tekee se, että Symphony X:n kitaristi sanoi, ettei ollut edes kuullut kyseistä Dream Theaterin biisiä. Kumpikin tuntuu uskomattomalta, se, että Symphony X lainaisi DT:a noin läpinäkyvästi, kuten toisaalta sekin että Michael Romeo ei olisi kuullut koskaan Awakea, jolla on genressää klassikon status.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Orion
Orion, Nirvanan piisi muuten on Smells Like Teen Spirit, ei Smells Like A Teen Spirit.

Offiksi meni tämäkin postaus.

Kerrankos sitä väärin muistaa... :P

 

Tuolla toisessa topikissa olit kovasti sitä mieltä että Lordi on kopioinut Kissiä. Innokkaana Kissin kuuntelijana pystyn sanomaan että tuo tyyli mikä heillä oli 80-luvun loppupuolella, ei todellakaan ole heidän oma keksintönsä.

kertosäe = tämän kertosäe. ;) Myös myöhemmin Psycho Circus-levyllä (joka ei ole 80-lukua) olevaa kappaletta Dreamin', on verrattu Alice Cooperin I'm 18-biisiin, muistaakseni 'melkein' oikeussalissa. Edited by Orion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jätän Within Temptation -Jillian/Katra-mikälieolikaan duon mainitsematta mutta sen sijaan mainitsen Thunderstonen Burning-levyn päätösraidan Evil Within intron olevan suora ripoffi Sonata Arctican Wolf&Raven biisin introsta. Tarttui korvaan heti kun kuulin.

 

After Foreverin Reimagine-levyllä olevan Only Everything-kappaleen alku on erittäin samankaltainen kuin Bon Jovi ikihirveän Wanted Dead Or Alive-renkutuksen alku.

 

Viikatteen Ei ole ketään kelle soittaa pyörittää samaa sointukiertoa kuin Leevi and the Leavingsin Teuvo Maanteiden Kuningas.

 

nuo tulivat heittämällä mieleen, kai niitä olisi enemmänkin hyllystä kaivettavaksi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wezz The Warlock ja Lamantine kiteyttivät Imperiumissa asian. Eli länsimaiseen musiikkijärjestelmään kuuluu vain 12 nuottia ja niitäkin voidaan yhdistellä rajatusti, joten joskus syntyy tahattomia kopioita. Plagiaatti teoksesta tulee, jos kahden eri biisin neljä tahtia ovat samanlaiset.

 

Yksi "mieleenpainuvimmista" (tässä negatiivinen käsite) kopioista on ollut Movetronin kamala Romeo ja Julia, joka ihme kyllä vältti plagiaattisyytökset. Jos Ice MC:n Think about the way ei kuulu läpi, on syytä pestä korvat. Muistan kyllä, miten tuo pikkupoikana kävi korvaan.

Sointukierroista taas tulee mieleen Indican Ikuinen virran kertosäe, jonka G#m - E - H - F# -kulkua käytetään myös Soundsin Living in American ja Kotiteollisuuden Minä olen -biisin kertosäkeissä. 50-60 -lukujen vaihteessa taas oli suosiossa C - Am - F - G -komppaus, eli ns. "akuankkakierto", jota voi kuulla esim. monessakin Hurriganesin kappaleessa.

Edited by Keepon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Nemo_

Vaasalaisen Sturm Und Drangin kappaleen Rising Son säkeistön alku (tulipa sanottua vaikeasti...) ja Stratovariuksen Fight-kappaleen säkeistön alku ovat laulumelodian osalta minun sävelkorvaani aika lailla samankuuloiset.

 

Sturm Und Drang: Lost in darkness...

Stratovarius: Fly the mountain...

Edited by Nemo_

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Blessed

^Täysin sama kohta kuullostaa epäilyttävästi myös Dion Rainbow in the Darkin alkupätkää.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Merlinatre
Edit: Lisäksi Queenilla ja Tarotilla on melkein saman nimen omaavat biisit - ensinmainitulla "Now I'm Here" ja jälkimmäisellä pelkkä "I'm Here."

Näitä nyt löytyy. Esimerkiksi Children Of Bodomilla on biisit nimeltä "Hate Me" sekä "Trashed, Lost&Strungout", Angeldustilla taas "Hate Me" ja muistaakseni "Strungout".

Piru vieköön, olen kerran kuullut kipaleen, jossa oli täsmälleen sama soundi, rakenne ja kai myös sointukulku kuin COBin "In Your Face"ssa, mutta en kuollaksenikaan muista, mikä biisi se oli. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Reddawn

Alimmainen linkki ei toimi (ainakaan mulla). Sanoo vaan että: The url contained a malformed video id.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Pummi
Kerran kun soittimessani soi Rammsteinin Mutter, niin enoni hoksasi että tuohan on tehty Metallican Unforgivenin pohjalle. Ei siis koko biisi, mutta jopa minä hoksasin yhtäläisyydet kun aloin kuunnella :P

 

Oi hitto :o En ole edes huomannut. "Mutter" -huudahduksen jälkeen tosiaan se kitaramelodia on kyllä... huh huh.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Gotterdam

 

 

Tuo oli loistava. :) Tätä ei ollu vielä täällä, joten tsekatkaa

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Epe Li

Minäkin diggailen tuosta tutkan heittämästä pätkästä. :lol: Aika hyvin, jos jaksaa vielä neljättä kertaa katsoessakin huvittaa.

 

Edit: Ja onhan tuo Green Oasis ihan hyvä bändi. :D

Edited by Epe Li

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Demonheart

Kuulin After Foreverin tulevalta levyltä muutaman kappaleen ja on pakko sanoa että Envision-biisin alku on aivan suora kopio Dead To The Worldin kiippariliidistä.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisää bongauksia:

 

Sirenian uudella levyllä on biisi (en muista nimeä enkä monesko biisi on) jossa sointukierto on täsmälleen sama kuin Judas Priestin Beyond the Realms of Death-biisissä.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Sawyer Raskaat

Indican Vuorien taa-kappaleen säkeistöjen laulumelodia muistuttaa paikoin hyvin paljon CMX:n Sivu Paholaisen Päiväkirjasta-biisin laulumelodioita.

 

Edit: Ja kuunnelkaa oikeasti mikä tahansa Lordin biisi ja Alice Cooperin Spark In Dark-kipaleen kohta 00:43 - 00:56.

 

Edit 2: Anssi Kelan Milla-hitin kitaraefekti on täsmälleen sama kuin CMX:n Täynnä Naisia-kappaleen alussa.

Edited by Sawyer Raskaat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this